WCP´s Hemsida

Vänge skola är en Global friendsskola som engagerar sig i World´s Children´s prize. Det innebär att vi varje år jobbar med att demokrati och barns rättigheter. Vi lär oss om hur barn i andra länder har det och om männsikor som engagerar sig för att världen ska bli bättre.

Vi deltar sedan i Global vote tillsammans med jättemånga andra barn i världen för att rösta fram den person vi tycker gjort den största insatsen för att hjälpa andra barn.

I arbetet kommer vi att lära oss mer om Barnkonventionen och Mänskliga rättigheter, hur en demokrati fungerar och få en ökad förståelse för hur andra barn i världen har det. Arbetet kommer att avslutas  med en utställning och en omröstning som åk 6 gör iordning och den sker på Skärtorsdagen den 29/3.

Vi kommer att visa vårta arbete här på bloggen så att ni kan följa oss i vårt arbete.

Vad är World´s children´s prize? 

World´s children´s prize skapades pågrundav Iqbal. Iqbal  var ett barn som arbetade på en mattfabrik för ätt tjäna ihop dom skulderna som familjen hade. Om barnen inte gjorde som ägaren sa så blev dom slagna med mattvärktygen. Tillslut flydde Iqbal . Han lyckades att fly och även hjälpa andra att fly. Men år 1996 blev han skjuten. Efter det tyckte folk att det var så hemskt att dom skapade WCP och nominerade Iqbal även fast han var död. Men det var hans syster som tog emot priset.

Barnjuryn

Barnjuryn består av 9 barn. Barnjuryn väljer ut dom 3 nominerade till WCP varje år. Alla i juryn har själv varit med om något hemskt som t.ex. tvingats blivit barnsoldat eller inte fått vara med sina föräldrar. Dom kämpar även för att barn inte ska behöva få sina rättigheter kränkta. Man får bara vara med i juryn tills man är 18 år alltså tills man är vuxen. Varje jurybarn representerar sitt hemland och sin kontinent.

Pristagarna 

I WCP 2018 är det Rachel Lloyd, Gabriel Montoya och Valeriu Nicolae som är dom 3 pristagarna. Rachel jobbar för att barn inte ska bli sålda på gatan. Eftersom hon själv blev det jobbar hon extra hårt för det. Gabriel jobbar för barnsoldater, gatubarn och barn som blivit dömda till fängelse. Han har jobbat med det i över 30 år. Valeriu jobbar för fattiga barn som lever på gatorna i Rrumänien och hela Europa. Valeriu växte själv upp i extrem fattigdom och utsattes för diskriminering för att han är rom.

Barnens rättigheter 

WCP jobbar för barns rättigheter i hela världen. T.ex. alla har rätt till ett eget land en egen nationalitet, att vara med sina föräldrar och att leka. Det finns 42 rättigheter som barn har detta var några av dem. Även fast det finns så många rättigheter så är det vissa som inte följer alla rättigheter.